

NSF FREEDM Systems Center Year 9 Annual Site Visit May 11-12, 2017



North Carolina State University, Raleigh North Carolina

Preco	nference Activities: Wednesday, May 10, 2017	
	Location: NC State Campus	
6:00 PM - 8:00 PM	FREEDM Team, SAB, IAB, Invited Faculty and Guests (Get together -	
	TBD)	
6:30 PM - 10:30 PM	NSF Briefing to SVT – Working Dinner at Aloft Hotel (2100 Hillsborough	
	St, Raleigh, NC 27607, Conference Room - TBD)	
	Site Visit Day 1: Thursday, May 11, 2017	
	Kimmon Center – 1101 Gorman St, Raleigh, NC 27606	
7:15 AM	SVT please meet in Aloft Raleigh Lobby for Shuttle to the McKimmon Center	
7:30 AM - 8:00 AM	Registration (Lobby)	
7.30 AW - 0.00 AW	Continental Breakfast – All Attendees and SVT (SVT Room TBD –	
	Breakfast)	
8:00 AM – 8:10 AM	Welcome – Dean Louis Martin-Vega	
3100	Brief remarks - Chancellor Randy Woodson	
	NC Introduction of Site Visit Team and NSF Staff – Iqbal Husain	
8:10 AM - 9:00 AM	Center Overview and Major Accomplishments – Iqbal Husain (8:10 – 8:50,	
	+10 min Q&A)	
Research Programs (Room - TBl		
9:00 AM – 9:13 AM – 13 min	1. Hardware in the Loop (HIL) Testbed - Mischa Steurer	
9:13 AM – 9:25 AM – 12 min	2. Distributed Grid Intelligence/Reliable & Secure Comm. (DGI/RSC) –	
	Bruce McMillin	
9:25 AM - 9:40 AM - 15 min	Q&A for HIL and DGI panel	
9:40 AM - 9:53 AM - 13 min	3. Green Energy Hub (GEH) Testbed – David Lubkeman	
9:53AM - 10:05 AM - 12 min	4. System Cost/Benefit Analysis – Mesut Baran, Jerry Heydt, Joe DeCarolis	
10:05 AM – 10:25 AM - 15 min	Q&A for GEH and Cost-Benefit Analysis (CBA) panel	
10:25 AM – 10:40 AM - 15 min	Break	
10:40 AM – 10:50 AM - 10 min	5. Large Scale System Simulation (LSSS) Testbed – Mariesa Crow	
10:50 AM - 11:00 AM - 10 min	6. System Theory, Modeling, and Control (SMC) – Iqbal Husain	
11:00 AM – 11:15 AM - 15 min	Q&A for LSSS and SMC panel	
11:15 AM – 11:25 AM - 10 min	7. Distributed Energy Storage Device (DESD) - Srdjan Lukic	
11:25 AM – 11:35 AM - 10 min 11:35 AM – 11:50AM - 15 min	8. Post Silicon Devices (PSD) – Jay Baliga Q&A for DESD and PSD panel	
11:50 AM – 12:20PM	SVT Executive Session (SVT Only - Room TBD)	
Buffet Lunch (Room TBD)	SVI Executive Session (SVI Only - Room IBD)	
12:10 AM – 1:10 PM	Catered Lunch – (Room TBD)	
Research Programs Continued (
1:10 PM - 1:20 PM - 10 min	9. Solid State Transformer (SST) – Alex Huang	
1:20 PM – 1:30 PM - 10 min	10. Fault Isolation Device (FID) – Mischa Steurer	
1:30 PM – 1:45 PM - 15 min	Q&A for PSD, SST and FID panel	
1:45 PM – 2:00 PM - 15 min	Break	
Education Programs (Room – TBD)		
2:00 PM – 2:15 PM - 15 min	12. Pre-College and Education/Outreach Program and Diversity– Pam	
	Carpenter and Roy Charles	
2:15 PM – 2:25 PM - 10 min	13. College Education Program – Mesut Baran	
2:25 PM – 2:40 PM - 15 min	Q&A for Education panel	
2:40 PM - 3:10 PM - 30 min	SVT Private Session with Students (SVT and Students Only)	
Industry and Innovation Program	n (Room – TDB)	
3:10 PM – 3:25 PM - 15 min	14. Industry Engagement and Innovation Ecosystem – Ken Dulaney	
3:25 PM - 3:35 PM - 10 min	15 Infrastructure and Sustainability – Ewan Pritchard	
3:35 PM – 3:50 PM - 15 min	Q&A for Industry and Sustainability panel	
3:50 PM - 4:20 PM - 30 min	SVT Private Session with Industry (SVT and Industry Only)	
FREEDM Poster Session (Room		
4:20 PM – 5:50 PM	FREEDM Poster Session ** (All Core and Associated Projects at	
	McKimmon – All GEH and FID at FREEDM Center Lab)	
	ne Science Center for GEH and FID Poster, Lab and Demo (**SVT team	
can move when done with the Pos	ster Session)	

5:50 PM - 6:50 PM	Lab Tour and Demo and Posters for GEH and FID – FREEDM Lab
6:50 PM - 7:20 PM	SVT Executive Session – (Room – Energy Board Room)
7:20 PM - 7:30 PM	SVT Delivers Overnight Questions to ERC Team (Room - Education
	Seminar Room)
7:30 PM - 10:00 PM	SVT Private Working Dinner (Aloft Raleigh shuttle arrives at 7:30 pm at
	Keystone Science Center for transport back to Aloft)
7:00 PM – 9:00 PM	Dean's Dinner (NC State, FSU/FAMU, MS&T, ASU – David's
	Dumpling and Noodle Bar
ERC Faculty Working Dinner	
7:25 PM – until	Working Dinner – ERC Team Prepares response to questions raised

Location: McKimmon Center	
7:30 AM	SVT Meet in Aloft Raleigh Lobby for shuttle to McKimmon Center
7:45 AM – 8:30 AM	Private Breakfast (SVT and Leadership Team Only) (Room TBD)
8:30 AM - 9:45 AM	Leadership Team meets with SVT (Room TBD)
9:45 to 10 AM	Meal payment and transportation logistics
10:00 AM - 4:00 PM	NSF Site Visit Team Report Writing (Closed Session – boxed lunch provided) – (Room TBD)
4:30 PM	SVT transportation to airport will start at 4:30 pm. Please plan on
	NOT leaving earlier than 4:30 pm.